Sisältöjulkaisija

angle-left Rakennusten loppukatselmukset

Rakennusten loppukatselmukset

Rakennuksen käyttöönotto edellyttää lakisääteisen loppukatselmuksen tekemistä. Loppukatselmuksen suorittaa kunnan rakennusvalvontaviranomainen. Rakennusta tai sen osaa ei saa ottaa käyttöön ennen kuin se on loppukatselmuksessa hyväksytty. Loppukatselmuksen tekeminen edellyttää, että rakennus on valmis ja se on kaikilta osiltaan käyttöön otettavissa. Loppukatselmusta tulee hakea rakennusluvan voimassaoloaikana ja sitä on syytä hakea hyvissä ajoin ennen rakennuksen aiottua käyttöönottoa.

Kiinteistön omistaja voi törmätä loppukatselmuksen puuttumiseen esimerkiksi silloin, kun ryhtyy myymään kiinteistöään. Ongelmia voi tulla myös tulipalon sattuessa, sillä vakuutus ei välttämättä korvaa vahinkoja, jos palomääräysten noudattaminen on jäänyt loppukatselmuksen puuttuessa toteamatta.

Käyttöönotto- tai loppukatselmuksen voi tilata kunnan rakennusvalvonnasta numerosta 050 434 2473 (apulaisrakennustarkastaja). Ennen käyttöönotto- ja loppukatselmusta täytyy käydä tekemässä rakentamisilmoitus verottajalle. Ohjeet ilmoituksen tekemiseen osoitteessa vero.fi