Sisältöjulkaisija

angle-left Kunnan tiedote valtiovarainministeriön käynnistämästä arviointimenettelystä

Kunnan tiedote valtiovarainministeriön käynnistämästä arviointimenettelystä

Rääkkylällä selvät sävelet arviointimenettelyyn

Valtiovarainministeriö on ilmoittanut arviointimenettelyn käynnistämisestä Rääkkylässä. Kriteerien täyttyminen johtuu kuntakonsernin kertyneestä alijäämästä. Rajojen rikkoutuminen johtuu suurelta osin valokuituverkko-osuuskunnan lainojen takausvastuista ja niiden realisoitumisesta.

Rääkkylän kunta valmistautuu tulevaan arviointimenettelyyn rauhallisesti. Siihen on useita hyviä perusteita.

Ensiksi, valokuituverkkoasia sai ratkaisunsa. Niin epäedullinen kuin se kunnalle olikin toteutumattoman kaupan sijaan, se merkitsee kunnan menojen vähenemistä n. 250 000 eurolla vuodessa.

Toiseksi, sote-palvelujen siirryttyä vuoden 2021 alusta Siun soten toteutettavaksi, näyttää neljän ensimmäisen kuukauden perusteella siltä, että Rääkkylän kustannukset laskevat merkittävästi. Ei puhuta kymmenistä tuhansista, puhutaan sadoista tuhansista euroista vuodessa. Ikävää toki on, että kustannustason lasku vaikuttaa Siun soten monimutkaisen laskutusjärjestelmän takia täysillä vasta parin kolmen vuoden kuluttua.

Kolmantena myönteisenä asiana voidaan mainita tulossa oleva valtionosuusuudistus. Se tulee, sote-uudistuksen toteutumisesta riippuen, vuoden 2023 alusta. Ennakkotietojen mukaan syrjäisyystekijä määritellään tulevaisuudessa maantieyhteyksien mukaan, ei linnuntietä. Vanha epäkohta ”Rääkkylän keskustasta Joensuuhun 32 km” korjataan. Emme tarvitse lähteä Joensuuhun veneellä ja talvella hiihtäen vaan ihan reilusti maanteitse. Tämän tekijän vaikutus on karkean arvion mukaan 200 000 euron luokkaa.

Neljänneksi, saaristokuntakriteereihin ollaan tekemässä muutoksia. Niiden vaikutuksista ei voi esittää tässä vaiheessa mitään muuta arviota kuin sen, että ne eivät ainakaan asemaamme heikennä.

Viidenneksi, kunta tekee omin voimin parhaansa hioakseen toimintaansa huipputasoon ja tehokkaaksi. Sen teemme kunnassa ja kunnan tytäryhtiöissä henkilöstön ja luottamushenkilöstön hyvällä yhteistyöllä.

Lopuksi kannattaa muistaa, että arviontimenettelyssä arvioidaan kunnan mahdollisuudet tuottaa peruspalvelut. Arviointimenettely ei ole portti pakkoliitokseen. Rääkkylän puolesta puhuu se, että suurin tappion tekijä on satunnainen ja nyt jo ohimennyt.

Pyydämme kuntalaisia suhtautumaan tulevaan arviointimenettelyyn levollisin mielin.

 

Rääkkylän kunnanhallitus 29.5.2021

Yrjö Eronen, kunnanjohtaja