Sisältöjulkaisija

angle-left Rakennusten loppukatselmukset

Rakennusten loppukatselmukset

Ennen kuin voit muuttaa uuteen kotiisi tai ottaa rakentamasi rakennuksen muuten käyttöön tulee rakennuksessa olla suoritettuna loppukatselmus tai käyttöönottokatselmus eli osittainen loppukatselmus. Käyttöönottokatselmus voidaan suorittaa koko rakennusta koskien tai osittain siltä osalta, joka todetaan katselmuksessa turvalliseksi, terveelliseksi ja käyttökelpoiseksi. Loppukatselmuksen tekeminen taas edellyttää, että rakennus on valmis ja se on kaikilta osiltaan käyttöön otettavissa. Loppukatselmusta tai käyttöönottokatselmusta tulee hakea rakennusluvan voimassaoloaikana ja sitä on syytä hakea hyvissä ajoin ennen rakennuksen aiottua käyttöönottoa. Katselmuksen suorittaa kunnan rakennusvalvontaviranomainen.

Kiinteistön omistaja voi törmätä käyttöönotto- tai loppukatselmuksen puuttumiseen esimerkiksi silloin, kun ryhtyy myymään kiinteistöään. Ongelmia voi tulla myös tulipalon sattuessa, sillä vakuutus ei välttämättä korvaa vahinkoja, jos palomääräysten noudattaminen on jäänyt loppukatselmuksen puuttuessa toteamatta.

Käyttöönotto- tai loppukatselmuksen voi tilata kunnan rakennusvalvonnasta numerosta 050 434 2473 (apulaisrakennustarkastaja). Ennen käyttöönotto- ja loppukatselmusta täytyy käydä tekemässä rakentamisilmoitus verottajalle. Ohjeet ilmoituksen tekemiseen osoitteessa vero.fi