Kunnan blogit

KJ blogi

 

Etäopetus- etätyöskentely kokemuksia                                   

 

Toukokuun puolivälin tienoilla koulu palaa lähiopetukseen. Kokemukset kahden kuukauden etäopetusajasta ovat pääosin positiiviset.

Oppilailta saatujen kommenttien mukaan etäopetus oli myönteinen kokemus, mutta tehtäviä oli liikaa. Oppilaiden mielestä etäopiskelu oli vapaampaa, koska jokainen pystyi määrittelemään oman työskentelyrytminsä. Etätyöskentely opetti myös itsenäistä työskentelyä. Jotkut oppilaat ovat mielissään, että lähiopetus alkaa. Etäopiskelu tuntui välillä vaikealta. Lisäneuvojen kysyminen ja itsenäisesti tehtävä työ ei huvittanut. Lähiopetukseen paluu tuo helpotusta arkeen.

Opettajat kokivat etätyöskentelyn alussa tuottaneet paljon lisätyötä. Etätyöskentelyn edetessä tilanne tasaantui ja opetus soljui sitä mukavammin, mitä pidempään etäopetusta annettiin. Opettajat pitivät aktiivisesti yhteyttä oppilaisiin. Sähköisiä oppimisalustoita käytettiin ahkerasti. Etäopetus haastoi opettajat etsimään uusia väyliä opettamiselle. Opettajat onnistuivat! Etäopetuksen löydettyä oman toimintamuotonsa, lähiopetukseen palaaminen tuntui kyseenalaiselta. Kun lähiopetus alkoi, hoidetaan lukuvuosi loppuun mahdollisimman hyvin.

Omalta osaltani etätyöskentely on sujunut etäyhteyksien alkuongelmien jälkeen mukavasti. Olen kokenut, että etätyöskentelyn aikana minulla on ollut paremmin aikaa keskittyä erilaisten selvitysten ja asiakirjojen laatimiseen. Koululla työskennellessä tulee paljon keskeytyksiä ja ajatus katkeaa kirjallisissa töissä. Etätyöskentelyssä kokousten pitäminen Teamsin kautta on erittäin positiivinen kokemus. Nyt opittua kokousmenettelyä kannattaa jatkaa. Toisaalta henkilökohtaiset kontaktit ovat jääneet vähemmälle, mutta niihin voi palata sitten, kun koronavirusepidemia antaa myöden. Itse en ole etäopettanut, joten sähköisten oppimisalustojen käyttäminen on jäänyt testaamisen asteelle.

Etäopiskelu ja -työskentely edellyttää ennakkoluulotonta suhtautumista työn tekoon. On osattava ottaa vastuuta omasta työpanoksesta itsenäisesti. Työpäivien rytmitys, tehtävien tärkeysjärjestys ja yhteistyön tekeminen tulee huomioida, jotta jaksaa tehdä etätyötä. Koen, että etäopiskelu- ja etätyöjakso ovat tuoneet paljon hyvää. Olemme paljon valmiimpia toteuttamaan erilaisia työskentelyratkaisuja tulevaisuudessa.

 

rehtori Rauni Ronkainen

 

 

Yrjön 100 päivää, vs. kunnanjohtajan blogi

 

Aikoinaan, ennen ensimmäistä rupeamaani Rääkkylän kunnanjohtajana, työskentelin yritysten henkilöstövalintojen, henkilöstön työilmapiirin sekä johtamisen kehittämisen parissa.  Jo silloin puhuttiin käsitteestä ”johtajan 100 ensimmäistä päivää”. Sillä tarkoitettiin sitä, että johtajan pitää sadan ensimmäisen päivän aikana antaa näyttönsä.

Olen tuon muotitermin kanssa edelleenkin eri mieltä. Ei sadassa päivässä mitään ihmeitä tehdä. Ellei sitten moneen vuoteen olla oltu tekemättä mitään. Konsulttien keksimä koko termi. Media on sitä soveltanut jopa päämisterin työskentelyyn. Höpsistä, sanon minä. Asioita pitää johtaa pidemmällä näköalalla.

Nyt kun 10.5.2020 tuli sata päivää täyteen Rääkkylän kunnanjohtajan viransijaisuudessa, on silti hyvä aika arvioida noita päiviä.

Kun hain viransijaisuuteen, ilmoitin, että minulla on kolme keskeistä ”tulostavoitetta”.

Ensimmäinen ja ehkä haastavin oli se, että kuntaan pitää saada toimiva yhteistyö. Yhteistyö, jossa kaikkia kuunnellaan ja päätökset tehdään yhdessä; demokratian pelisääntöjä noudattaen, tarvittaessa enemmistön mielipiteen mukaan.

Toinen tavoite oli estää kunnan ajautuminen Valopiuhan lainatakausten myötä taloudelliseen ahdinkoon.

Nämä kaksi tavoitetta olemme onnistumassa saavuttamaan. Valokuituverkko antaa meille kuntana arvaamattomia mahdollisuuksia, antaa tietysti myös paljon ratkaistavia ongelmia. Selviämme niistä. Yhteistyöllä.

Kolmas tulostavoite liittyy meidän sosiaali- ja terveyspalveluihin. Meidän sote-palvelumme tuottaa tämän vuoden loppuun asti Terveystalo. Sote-palvelujen järjestämisvastuu on siirretty Siun sotelle jo 2017. Nyt on kyse siitä, miten Siun sote tuottaa palvelut vuoden vaihteen jälkeen. Kunnanhallitus päätti esittää Siun soten kuntayhtymälle, että Rääkkylä on valmis toimimaan kokeilukuntana, jossa palvelut tuotettaisiin edelleen yksityisen toimesta. Näen siinä erinomaisen hienon tilaisuuden. Rääkkylä olisi kunta, jossa on erilainen malli; kunta, jossa on mahdollisuudet hyödyntää etäpalveluja (etäpalvelu on oikeastaan väärä termi, etäpalvelussa ei tarvitse lähteä mihinkään, etäpalvelu on oikeasti lähipalvelua). Rääkkylä omana tuotantoyksikkönä haastaisi maakunnan laajuiset organisaatiot kilpasille: kumpi tuottaa palvelut laadukkaammin ja edullisemmin.

Näiden kolmen keskeisen ”tulostavoitteen” jälkeen on paljon kehitettävää muutenkin. Valokuituverkon tulo kuntaorganisaatioon vaatii sitä, että ”ihan mietimme” miten kunta toimii tarkoituksenmukaisesti. Mitä kunnan omistamia yhtiöitä tarvitsemme? Miten hoidamme yhtiöiden taloushallinnon? Niitä asioita ei ratkaista sadassa päivässä, eivätkä ne ratkea sadassa seuraavassakaan. Mutta ne ovat ratkaistavissa, se on meidän mahdollisuutemme.

Sadan päivän aikaisen johtajuuden parasta antia on ollut olla osa Rääkkylää. Se on näkynyt erityisen hyvin töissä hienolla meiningillä; kahvitauoillakin. Se on näkynyt kokouksissa hyvällä ilmapiirillä. Se näkynyt ”s-marketin parkkipaikalla” kuntalaisten kanssa. Tämä on meidän yhteistä työtä.

Ajankohtaista

angle-left Digiohjausta Rääkkylän kirjastossa

Digiohjausta Rääkkylän kirjastossa loka-joulukuussa

Tule tutustumaan ja harjoittelemaan digipalvelujen käyttöä sekä saamaan tukea digilaitteesi käyttöön.

Opastuskerroilla on tarjolla yleistä tietoa sekä mahdollisuus henkilökohtaiseen ohjaukseen.

Voit ottaa mukaan älypuhelimen, tabletin tai kannettavan koneen.

Ohjauskerrat ovat kaikille avoimia ja ilmaisia.

 

Ti 23.11. klo 12-14

S-Mobiili / PKO

S-mobiili on maksuton S-ryhmän kaupan ja S-Pankin palvelut yhdistävä mobiilisovellus.

 

Digi-Karjalainen / Sanomalehti Karjalainen 

Opastusta Digi-Karjalaisen käyttämiseen.

 

Ti 7.12. klo 12-14

Älylaitteet helpottamassa arkea / Joen severi 

Älylaitteen perusominaisuudet arjen tukena. Erilaisten sovellusten hyödyt ja ilot. Älylaitteen oikeaoppinen käyttö.

 

Lisätiedot ja tapahtumapaikka

Rääkkylän kirjasto, Kinnulantie 2, Rääkkylä

puhelin: 040 105 3118, sähköposti: kirjasto@raakkyla.fi

 

 

 

Jo toteutuneet tapahtumakerrat, syksy 2021

 

Pe 8.10. klo 12-14

OP Mobiili + Osuuspankin verkkopalvelut / OP Rääkkylä

Tervetuloa kuulemaan OP:n sähköisistä palveluista.

 

Ti 12.10. klo 12-14

Älypuhelin / Keski-Karjalan Kansalaisopisto

Mikä puhelin minulla on? Mikä ihmeen Android-versio? Mistä käytettävät sovellukset ladataan? Mitä uskallan sieltä ladata?

 

Ma 18.10. klo 12-14

Kelan verkkopalvelut / Kela

Kelan palveluasiantuntija kertomassa OmaKelasta, kela.fi-sivuista, Kelan uudistuvasta ajanvarauspalvelusta. Mahdollisuus esittää kysymyksiä. 

Turvallinen pankkiasiointi ja arjen digitaidot / Nordea

Annamme myös digineuvontaa, joten kannustamme ottamaan oman laitteen mukaan.

 

Pe 29.10. klo 12-14 

Verkkokirjasto ja e-aineistot / Vaara-kirjastot

Mistä löydän lähikirjastoni yhteystiedot, aukioloajat, uutiset ja tapahtumat? Miten tarkistan omat lainat ja eräpäivät sekä uusin lainani verkossa? Miten teen varauksia verkossa? Miten luen kirjoja ja lehtiä älylaitteilla? Tutustutaan maksuttomiin  e-kirja-, e-äänikirja- sekä verkkolehtipalveluihin.

 

Ke 3.11. klo 12-14

Tekniikka arjen apuna / JOSE 

Tutustutaan arjen osa-alueisiin ja oppimiseen liittyviin digiapuvälineisiin, jotka helpottavat mm. ajanhallintaa,  muistamista, keskittymistä, kielten opiskelua, eri ympäristöissä liikkumista sekä lukemiseen ja kirjoittamiseen liittyviä esteitä.

 

Ti 9.11. klo 12-14

Rääkkylän kunnan verkkopalvelut / Rääkkylän kunta 

Tutustutaan kunnan verkkopalveluihin, kuten verkkosivuihin, tapahtumakalenteriin ja miunpalveluihin.

 

Kotiseutu-uutisten verkkolehti / Kotiseutu-uutiset

Opastamme Kotiseutu-uutisten verkkolehden käyttäjiä löytämään erilaisia sisältöjä verkkosivuiltamme ja autamme käyttäjätunnusten luomisessa.

 

Ti 16.11. klo 12-14

Siun soten sähköinen asiointi apuna oman terveyden seurannassa / SiunSoten Meijän digi-hanke 

Sosiaali- ja terveyspalveluja Siun sotessa: Siunsote.fi, miunpalvelut,fi, oma kanta, omaolo, suomi.fi, medinet, verkkoajanvaraus, etävastaanotto, chat-palvelu, 116 117

Yhteystiedot

Sivu arviointi ja palaute