Kunnan blogit

KJ blogi

 

Etäopetus- etätyöskentely kokemuksia                                   

 

Toukokuun puolivälin tienoilla koulu palaa lähiopetukseen. Kokemukset kahden kuukauden etäopetusajasta ovat pääosin positiiviset.

Oppilailta saatujen kommenttien mukaan etäopetus oli myönteinen kokemus, mutta tehtäviä oli liikaa. Oppilaiden mielestä etäopiskelu oli vapaampaa, koska jokainen pystyi määrittelemään oman työskentelyrytminsä. Etätyöskentely opetti myös itsenäistä työskentelyä. Jotkut oppilaat ovat mielissään, että lähiopetus alkaa. Etäopiskelu tuntui välillä vaikealta. Lisäneuvojen kysyminen ja itsenäisesti tehtävä työ ei huvittanut. Lähiopetukseen paluu tuo helpotusta arkeen.

Opettajat kokivat etätyöskentelyn alussa tuottaneen paljon lisätyötä. Etätyöskentelyn edetessä tilanne tasaantui ja opetus soljui sitä mukavammin, mitä pidempään etäopetusta annettiin. Opettajat pitivät aktiivisesti yhteyttä oppilaisiin. Sähköisiä oppimisalustoita käytettiin ahkerasti. Etäopetus haastoi opettajat etsimään uusia väyliä opettamiselle. Opettajat onnistuivat! Etäopetuksen löydettyä oman toimintamuotonsa, lähiopetukseen palaaminen tuntui kyseenalaiselta. Kun lähiopetus alkoi, hoidetaan lukuvuosi loppuun mahdollisimman hyvin.

Omalta osaltani etätyöskentely on sujunut etäyhteyksien alkuongelmien jälkeen mukavasti. Olen kokenut, että etätyöskentelyn aikana minulla on ollut paremmin aikaa keskittyä erilaisten selvitysten ja asiakirjojen laatimiseen. Koululla työskennellessä tulee paljon keskeytyksiä ja ajatus katkeaa kirjallisissa töissä. Etätyöskentelyssä kokousten pitäminen Teamsin kautta on erittäin positiivinen kokemus. Nyt opittua kokousmenettelyä kannattaa jatkaa. Toisaalta henkilökohtaiset kontaktit ovat jääneet vähemmälle, mutta niihin voi palata sitten, kun koronavirusepidemia antaa myöden. Itse en ole etäopettanut, joten sähköisten oppimisalustojen käyttäminen on jäänyt testaamisen asteelle.

Etäopiskelu ja -työskentely edellyttää ennakkoluulotonta suhtautumista työn tekoon. On osattava ottaa vastuuta omasta työpanoksesta itsenäisesti. Työpäivien rytmitys, tehtävien tärkeysjärjestys ja yhteistyön tekeminen tulee huomioida, jotta jaksaa tehdä etätyötä. Koen, että etäopiskelu- ja etätyöjakso ovat tuoneet paljon hyvää. Olemme paljon valmiimpia toteuttamaan erilaisia työskentelyratkaisuja tulevaisuudessa.

 

rehtori Rauni Ronkainen

 

 

Yrjön 100 päivää, vs. kunnanjohtajan blogi

 

Aikoinaan, ennen ensimmäistä rupeamaani Rääkkylän kunnanjohtajana, työskentelin yritysten henkilöstövalintojen, henkilöstön työilmapiirin sekä johtamisen kehittämisen parissa.  Jo silloin puhuttiin käsitteestä ”johtajan 100 ensimmäistä päivää”. Sillä tarkoitettiin sitä, että johtajan pitää sadan ensimmäisen päivän aikana antaa näyttönsä.

Olen tuon muotitermin kanssa edelleenkin eri mieltä. Ei sadassa päivässä mitään ihmeitä tehdä. Ellei sitten moneen vuoteen olla oltu tekemättä mitään. Konsulttien keksimä koko termi. Media on sitä soveltanut jopa päämisterin työskentelyyn. Höpsistä, sanon minä. Asioita pitää johtaa pidemmällä näköalalla.

Nyt kun 10.5.2020 tuli sata päivää täyteen Rääkkylän kunnanjohtajan viransijaisuudessa, on silti hyvä aika arvioida noita päiviä.

Kun hain viransijaisuuteen, ilmoitin, että minulla on kolme keskeistä ”tulostavoitetta”.

Ensimmäinen ja ehkä haastavin oli se, että kuntaan pitää saada toimiva yhteistyö. Yhteistyö, jossa kaikkia kuunnellaan ja päätökset tehdään yhdessä; demokratian pelisääntöjä noudattaen, tarvittaessa enemmistön mielipiteen mukaan.

Toinen tavoite oli estää kunnan ajautuminen Valopiuhan lainatakausten myötä taloudelliseen ahdinkoon.

Nämä kaksi tavoitetta olemme onnistumassa saavuttamaan. Valokuituverkko antaa meille kuntana arvaamattomia mahdollisuuksia, antaa tietysti myös paljon ratkaistavia ongelmia. Selviämme niistä. Yhteistyöllä.

Kolmas tulostavoite liittyy meidän sosiaali- ja terveyspalveluihin. Meidän sote-palvelumme tuottaa tämän vuoden loppuun asti Terveystalo. Sote-palvelujen järjestämisvastuu on siirretty Siun sotelle jo 2017. Nyt on kyse siitä, miten Siun sote tuottaa palvelut vuoden vaihteen jälkeen. Kunnanhallitus päätti esittää Siun soten kuntayhtymälle, että Rääkkylä on valmis toimimaan kokeilukuntana, jossa palvelut tuotettaisiin edelleen yksityisen toimesta. Näen siinä erinomaisen hienon tilaisuuden. Rääkkylä olisi kunta, jossa on erilainen malli; kunta, jossa on mahdollisuudet hyödyntää etäpalveluja (etäpalvelu on oikeastaan väärä termi, etäpalvelussa ei tarvitse lähteä mihinkään, etäpalvelu on oikeasti lähipalvelua). Rääkkylä omana tuotantoyksikkönä haastaisi maakunnan laajuiset organisaatiot kilpasille: kumpi tuottaa palvelut laadukkaammin ja edullisemmin.

Näiden kolmen keskeisen ”tulostavoitteen” jälkeen on paljon kehitettävää muutenkin. Valokuituverkon tulo kuntaorganisaatioon vaatii sitä, että ”ihan mietimme” miten kunta toimii tarkoituksenmukaisesti. Mitä kunnan omistamia yhtiöitä tarvitsemme? Miten hoidamme yhtiöiden taloushallinnon? Niitä asioita ei ratkaista sadassa päivässä, eivätkä ne ratkea sadassa seuraavassakaan. Mutta ne ovat ratkaistavissa, se on meidän mahdollisuutemme.

Sadan päivän aikaisen johtajuuden parasta antia on ollut olla osa Rääkkylää. Se on näkynyt erityisen hyvin töissä hienolla meiningillä; kahvitauoillakin. Se on näkynyt kokouksissa hyvällä ilmapiirillä. Se näkynyt ”s-marketin parkkipaikalla” kuntalaisten kanssa. Tämä on meidän yhteistä työtä.

Ajankohtaista

angle-left Työllisyyden viranomaispalvelujen yhteystiedot muuttuvat 1.1.2025 – lähipalvelut saat kotikuntasi palvelupisteeltä

Työllisyyden viranomaispalvelujen yhteystiedot muuttuvat 1.1.2025

Lähipalvelut saat kotikuntasi palvelupisteeltä

Vuoden 2025 alusta alkaen työllisyyspalvelut siirtyvät kuntien palveluiksi. Pohjois-Karjalan kaikki 13 kuntaa muodostavat yhtenäisen Pohjois-Karjalan työllisyysalueen, jonka vastuukuntana toimii Joensuun kaupunki. Kyse on valtakunnallisesta TE-palvelut 2024-uudistuksesta, joka astuu voimaan koko Suomessa. Pohjois-Karjalan TE-toimiston ja Joensuun seudun työllisyyden kuntakokeilun toiminta päättyy vuoden 2024 loppuun.
 

Yhteystiedot muuttuvat 1.1.2025

Työllisyyden viranomaispalvelut saat vuoden 2025 alusta lähtien lähipalveluna oman kotikuntasi palvelupisteeltä. Yhteystiedot ja aukioloajat löydät kotikuntasi verkkosivuilta tai Työmarkkinatorin Pohjois-Karjalan aluesivuilta.

Kunnat päivittävät palvelupisteiden yhteystiedot ja aukioloajat kanavilleen. Yhteystiedot ovat voimassa 1.1.2025 alkaen.

Henkilöasiakkaan palvelunumerosta 013 267 8001 saat neuvontaa työllisyysasioissa tai voit varata ajan asioinnille. Palvelunumero on kuntien yhteinen ja palvelee arkipäivisin klo 9–15.

Kirjepostia työllisyysalueelle voit jäättä oman kuntasi palvelupisteelle tai palvelupisteen läheisyydestä löytyvään työllisyysalueelle nimettyyn postilaatikkoon. Työllisyysalueen keskitetty postiosoite on:
Pohjois-Karjalan työllisyysalue
Torikatu 19 A, 80100 Joensuu

Seuraatko työllisyysasioita somekanavilla? Pohjois-Karjalan TE-toimiston sosiaalisen median kanavat siirtyvät nimenvaihdoksen myötä Pohjois-Karjalan työllisyysalueelle. Kanavat löytyvät jatkossa nimellä Luotsi Pohjois-Karjala ja niiden kautta pääset seuraamaan koko laajaa työllisyyden verkoston toimintaa.
 

Jos jäät työttömäksi 1.1.2025 jälkeen

Jos tiedät jääväsi työttömäksi vuodenvaihteessa tai pian sen jälkeen, voit ilmoittautua työnhakijaksi jo etukäteen. Voit ilmoittautua työnhakijaksi sähköisesti Työmarkkinatorin Asiointi-palvelussa. Palvelu vaatii tunnistautumisen. Uudistuksen vuoksi Työmarkkinatorin Asiointi-palvelussa ja muissa järjestelmissä voi esiintyä vuodenvaihteessa käyttökatkoja.

Vaihtoehtoisesti voit saattaa työnhakusi voimaan 2.1.2025 alkaen olemalla yhteydessä puhelimitse henkilöasiakkaan palvelunumeroon, josta saat lisäohjeita.

 

Oletko jo asiakas?

Siirtymä ei vaadi TE-toimiston tai kuntakokeilun asiakkailta toimenpiteitä. Asiakkuutesi siirtyy automaattisesti. Asiakkaana sinun ei tarvitse uudelleen käynnistää työnhakuasi eikä siirtymä vaikuta työttömyysetuuteesi.

Työllisyyssuunnitelmasi pysyy voimassa ja voit jatkaa suunnitelman toteuttamista sovitusti. Siirto ei vaikuta tehtäviin tai palveluihin, joista kanssasi on jo sovittu. Muistathan pitää yhteystietosi ajan tasalla.

Vastuuasiantuntijasi saattaa muuttua vuoden alusta henkilöstömuutosten vuoksi. Työllisyysalueen työntekijät soittavat aina 013-alkuisista numeroista.
 

Työmarkkinatori säilyy sähköisenä palvelukanavana

Työmarkkinatori säilyy jatkossakin keskeisenä verkkopalveluna, jonka kautta ilmoittaudutaan työnhakijaksi ja hoidetaan työnhakuun liittyviä asioita. Asiointi-palvelun kautta voit muun muassa jättää yhteydenottopyynnön tai lähettää liitteitä työnhakuusi liittyen.

Työmarkkinatorilla voit luoda työnhakuprofiilin, joka auttaa sinua löytämään sopivia työpaikkoja. Lisäksi löydät Työmarkkinatorilta avoimia työpaikkoja, paljon työllistymiseen liittyvää tietoa ja apua moniin kysymyksiin.

Jatkossa kaikki alueellinen tieto löytyy Työmarkkinatorin Pohjois-Karjalan aluesivuilta, jonne kootaan paikalliset palvelut, ajankohtaiset uutiset, tapahtumat ja yhteystiedot.
 

Työllisyyden viranomaispalvelujen palvelupiste Rääkkylässä

Asiakkaita palvelemme 2.1.2025 alkaen puhelimitse ja sähköisesti. Kuntien palvelupisteet avautuvat 7.1.2025.

Rääkkylän palvelupiste            
Kinnulantie 1  
82300 Rääkkylä

Sivu arviointi ja palaute