Vanhusneuvosto

Vanhusneuvosto

Vanhusneuvosto

 

Rääkkylän vanhusneuvosto on kunnan ja sen alueella toimivien ikäihmisten ja vanhusjärjestöjen yhteistyöelin, joka on toiminut vuodesta 1999.

Vanhusneuvosto järjestää ikäihmisten virkistystoimintaa yhteistyössä järjestöjen kanssa. Toiminnalla halutaan edesauttaa ikääntyvien hyvinvointia, terveyttä, toimintakykyä ja itsenäistä suoriutumista kotioloissa mahdollisimman pitkään.

Vanhusneuvosto tapaa kunnan asukkaita ja selvittää ikäihmisten palvelujen tarpeita kylätapaamisissa Rääkkylän kylillä.

Kunnanhallitus valitsee vanhusneuvostoon valtuustokaudeksi yhdeksän jäsentä. Jäsenet edustavat eri eläkeläis- ja vanhusjärjestöjä, kunnan eri kyliä ja asuinalueita. Lisäksi neuvostoon kuuluu kunnan edustajia.

Vanhusneuvosto 2021 - 2025

Raili Makkonen, puheenjohtaja,  Eläkeliiton Rääkkylän yhdistys p.067 210 571, 040 778 8752,  raili.marjatta,makkonen@gmail.com
Kirsti Karvinen, Rääkkylän eläkkeensaajat ry p. 050 320 1168
Heli Sarkkinen, palvelutalojen edustaja p.040 685 0618, heli.sarkkinen@palvelukotiviherpolku.fi
Raija Venäläinen, Rääkkylän kristillinen eläkeläisyhdistys ry p.050 321 6376 , venalainen.raija@gmail.com
Aarne Rouvinen, Eläkeliiton Rääkkylän yhdistys ry
Tommi Sallinen, Rasivaaran kylien edustaja p. 0400 485 947
Jyrki Kymäläinen, kunnan edustaja p. 040 105 3103, jyrki.kymalainen@raakkyla.fi
Raita Joutsensaari, sihteeri, kunnan edustaja p. 040 105 3010 , raita.joutsensaari@raakkyla.fi

 

Vanhusneuvoston tehtäviin kuuluu muun muassa:

  • edistää viranomaisten, vanhusten ja vanhusjärjestöjen yhteistoimintaa
  • auttaa ikäismisten osallistumista ja vaikuttamista kunnalliseen päätöksentekoon
  • tehdä aloitteita ja esityksiä ikäihmisiä koskevissa asioissa
  • edistää tiedottamista ja tiedonkulkua viranomaisten ja vanhusväestön välissä
  • arvioida kunnan tarjoamien palveluiden saatavuus, riittävyys ja laatu

 

 

Seniorineuvonta Ankkuri

Seniorineuvonta Ankkuri

Siun soten sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilöt auttavat ikäihmisiä ja heidän läheisiään arkipäivisin klo 8–16 numerossa 013 330 2890 .

 

Siunsoten ikääntyvien palvelut

 

 

 

Rääkkylän tukipalvelurekisteri

 

Siun soten Ikäneuvolatoiminta

 

Senioripysäkki

Ajankohtaista

angle-left Siun sote vahvistaa ikäneuvolan toimintaa maakunnassa

Siun sote vahvistaa ikäneuvolan toimintaa maakunnassa

Pohjois-Karjalan hyvinvointialue – Siun sote panostaa tämän vuoden aikana entistä enemmän ikäneuvolan toimintaan tarjoten ennaltaehkäiseviä palveluja paikan päällä eri kunnissa koko Pohjois-Karjalassa. Ikäneuvolan palveluja on toteutettu aikaisemmin Joensuusta käsin, mutta tämän vuoden alusta alkaen palvelut viedään lähelle ikäihmisiä eri puolille maakuntaa.

Ikäneuvolan palvelut ovat suunnattu yli 65-vuotiaille itsenäisesti kotona asuville henkilöille hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen. Ikäneuvola ei hoida sairauksia vaan se keskittyy ennaltaehkäisevään toimintaan. Ikäneuvola ohjaa henkilöitä, joilla on riski sairastua elintavoista johtuviin sairauksiin, ja joilla on tahtoa ja motivaatiota muuttaa elintapojaan sekä edistää omaa toimintakykyään.

Ikäneuvolan toiminta sisältää terveystapaamisia ja elintapaohjausta ravitsemukseen, liikkumiseen ja unettomuuden lääkkeettömään hoitoon. Ikäneuvola tarjoaa hyvinvointia ja terveyttä edistäviä ryhmiä, joita ovat Intoa elämään -hyvinvointikurssit, uniryhmät ja Finger-tutkimukseen perustuvat aivoterveyden edistämisen ryhmät. Ryhmäläiset saavat asiantuntijoilta tietoa terveyteen liittyvistä asioista ja tekevät pieniä elämäntapamuutoksia ryhmien aikana. Ryhmät toteutetaan eri paikkakunnilla vuorotellen.

  • Jos olet yli 65vuotias ja huomaat, esimerkiksi että ruokahalussasi on muutoksia tai koet muuta tarvetta ravitsemusohjaukseen, ikäneuvolaan kannattaa olla yhteydessä matalalla kynnyksellä. Ikäneuvolan ammattilaiseen voi olla yhteydessä myös, jos liikkuminen on vähentynyt tai on ongelmia unen kanssa. Ikäneuvolan ammattilaiselta saat tietoa ja ohjausta elintapojen muuttamiseen, kertoo Siun soten geriatrisen keskuksen palveluvastaava Tuula Pitkänen.
  • Maaliskuussa meillä on alkamassa Lieksassa ja Outokummussa uniryhmät. Intoa elämään hyvinvointikurssit alkavat Liperissä ja Enossa, ja lisäksi yksi etäryhmä, johon voi osallistua kotoa tietokoneen välityksellä koko maakunnan alueelta. Seuraava aivoterveyden edistämisen ryhmä alkaa syksyllä Joensuussa. Kannattaa siis seurata Siun soten viestintää ja tarkkailla esimerkiksi terveysasemien ilmoitustauluja. Tarvittaessa voi soittaa suoraan ikäneuvolan, jatkaa Tuula Pitkänen.

Ikäneuvola toteuttaa koko maakunnan alueella omais- ja perhehoitajien hyvinvointi- ja terveystarkastuksia yli 65-vuotiaille omaishoitajille ja yli 65-vuotiaan omaishoidettavan hoitajalle. Lisäksi ikäneuvolan ammattilaiset pitävät luentoja terveyteen liittyvissä asioissa ja ovat mukana matalan kynnyksen tapahtumissa alueiden eri toimijoiden kanssa.

Lisätietoja ikäneuvolan toiminnasta ja palveluista saa soittamalla oman alueen terveydenhoitajalle virka-aikana.

Keskinen alue (Joensuu, Kontiolahti) p. 013 330 7035, p. 013 330 7631, p. 013 330 7262

Läntinen alue (Liperi, Outokumpu, Polvijärvi, Heinävesi) p. 013 330 6558

Eteläinen alue (Kitee, Ilomantsi, Tohmajärvi, Rääkkylä) p. 013 330 7675

Pohjoinen alue (Lieksa, Nurmes, Juuka) p. 013 330 7899

Pöytäkirjat v. 2020 ja 2019

Vanhusten viikon tapahtumavideot v. 2021

Vanhusten viikon tapahtumavideot v. 2021

Sivu arviointi ja palaute