Kunnan blogit

KJ blogi

 

Etäopetus- etätyöskentely kokemuksia                                   

 

Toukokuun puolivälin tienoilla koulu palaa lähiopetukseen. Kokemukset kahden kuukauden etäopetusajasta ovat pääosin positiiviset.

Oppilailta saatujen kommenttien mukaan etäopetus oli myönteinen kokemus, mutta tehtäviä oli liikaa. Oppilaiden mielestä etäopiskelu oli vapaampaa, koska jokainen pystyi määrittelemään oman työskentelyrytminsä. Etätyöskentely opetti myös itsenäistä työskentelyä. Jotkut oppilaat ovat mielissään, että lähiopetus alkaa. Etäopiskelu tuntui välillä vaikealta. Lisäneuvojen kysyminen ja itsenäisesti tehtävä työ ei huvittanut. Lähiopetukseen paluu tuo helpotusta arkeen.

Opettajat kokivat etätyöskentelyn alussa tuottaneen paljon lisätyötä. Etätyöskentelyn edetessä tilanne tasaantui ja opetus soljui sitä mukavammin, mitä pidempään etäopetusta annettiin. Opettajat pitivät aktiivisesti yhteyttä oppilaisiin. Sähköisiä oppimisalustoita käytettiin ahkerasti. Etäopetus haastoi opettajat etsimään uusia väyliä opettamiselle. Opettajat onnistuivat! Etäopetuksen löydettyä oman toimintamuotonsa, lähiopetukseen palaaminen tuntui kyseenalaiselta. Kun lähiopetus alkoi, hoidetaan lukuvuosi loppuun mahdollisimman hyvin.

Omalta osaltani etätyöskentely on sujunut etäyhteyksien alkuongelmien jälkeen mukavasti. Olen kokenut, että etätyöskentelyn aikana minulla on ollut paremmin aikaa keskittyä erilaisten selvitysten ja asiakirjojen laatimiseen. Koululla työskennellessä tulee paljon keskeytyksiä ja ajatus katkeaa kirjallisissa töissä. Etätyöskentelyssä kokousten pitäminen Teamsin kautta on erittäin positiivinen kokemus. Nyt opittua kokousmenettelyä kannattaa jatkaa. Toisaalta henkilökohtaiset kontaktit ovat jääneet vähemmälle, mutta niihin voi palata sitten, kun koronavirusepidemia antaa myöden. Itse en ole etäopettanut, joten sähköisten oppimisalustojen käyttäminen on jäänyt testaamisen asteelle.

Etäopiskelu ja -työskentely edellyttää ennakkoluulotonta suhtautumista työn tekoon. On osattava ottaa vastuuta omasta työpanoksesta itsenäisesti. Työpäivien rytmitys, tehtävien tärkeysjärjestys ja yhteistyön tekeminen tulee huomioida, jotta jaksaa tehdä etätyötä. Koen, että etäopiskelu- ja etätyöjakso ovat tuoneet paljon hyvää. Olemme paljon valmiimpia toteuttamaan erilaisia työskentelyratkaisuja tulevaisuudessa.

 

rehtori Rauni Ronkainen

 

 

Yrjön 100 päivää, vs. kunnanjohtajan blogi

 

Aikoinaan, ennen ensimmäistä rupeamaani Rääkkylän kunnanjohtajana, työskentelin yritysten henkilöstövalintojen, henkilöstön työilmapiirin sekä johtamisen kehittämisen parissa.  Jo silloin puhuttiin käsitteestä ”johtajan 100 ensimmäistä päivää”. Sillä tarkoitettiin sitä, että johtajan pitää sadan ensimmäisen päivän aikana antaa näyttönsä.

Olen tuon muotitermin kanssa edelleenkin eri mieltä. Ei sadassa päivässä mitään ihmeitä tehdä. Ellei sitten moneen vuoteen olla oltu tekemättä mitään. Konsulttien keksimä koko termi. Media on sitä soveltanut jopa päämisterin työskentelyyn. Höpsistä, sanon minä. Asioita pitää johtaa pidemmällä näköalalla.

Nyt kun 10.5.2020 tuli sata päivää täyteen Rääkkylän kunnanjohtajan viransijaisuudessa, on silti hyvä aika arvioida noita päiviä.

Kun hain viransijaisuuteen, ilmoitin, että minulla on kolme keskeistä ”tulostavoitetta”.

Ensimmäinen ja ehkä haastavin oli se, että kuntaan pitää saada toimiva yhteistyö. Yhteistyö, jossa kaikkia kuunnellaan ja päätökset tehdään yhdessä; demokratian pelisääntöjä noudattaen, tarvittaessa enemmistön mielipiteen mukaan.

Toinen tavoite oli estää kunnan ajautuminen Valopiuhan lainatakausten myötä taloudelliseen ahdinkoon.

Nämä kaksi tavoitetta olemme onnistumassa saavuttamaan. Valokuituverkko antaa meille kuntana arvaamattomia mahdollisuuksia, antaa tietysti myös paljon ratkaistavia ongelmia. Selviämme niistä. Yhteistyöllä.

Kolmas tulostavoite liittyy meidän sosiaali- ja terveyspalveluihin. Meidän sote-palvelumme tuottaa tämän vuoden loppuun asti Terveystalo. Sote-palvelujen järjestämisvastuu on siirretty Siun sotelle jo 2017. Nyt on kyse siitä, miten Siun sote tuottaa palvelut vuoden vaihteen jälkeen. Kunnanhallitus päätti esittää Siun soten kuntayhtymälle, että Rääkkylä on valmis toimimaan kokeilukuntana, jossa palvelut tuotettaisiin edelleen yksityisen toimesta. Näen siinä erinomaisen hienon tilaisuuden. Rääkkylä olisi kunta, jossa on erilainen malli; kunta, jossa on mahdollisuudet hyödyntää etäpalveluja (etäpalvelu on oikeastaan väärä termi, etäpalvelussa ei tarvitse lähteä mihinkään, etäpalvelu on oikeasti lähipalvelua). Rääkkylä omana tuotantoyksikkönä haastaisi maakunnan laajuiset organisaatiot kilpasille: kumpi tuottaa palvelut laadukkaammin ja edullisemmin.

Näiden kolmen keskeisen ”tulostavoitteen” jälkeen on paljon kehitettävää muutenkin. Valokuituverkon tulo kuntaorganisaatioon vaatii sitä, että ”ihan mietimme” miten kunta toimii tarkoituksenmukaisesti. Mitä kunnan omistamia yhtiöitä tarvitsemme? Miten hoidamme yhtiöiden taloushallinnon? Niitä asioita ei ratkaista sadassa päivässä, eivätkä ne ratkea sadassa seuraavassakaan. Mutta ne ovat ratkaistavissa, se on meidän mahdollisuutemme.

Sadan päivän aikaisen johtajuuden parasta antia on ollut olla osa Rääkkylää. Se on näkynyt erityisen hyvin töissä hienolla meiningillä; kahvitauoillakin. Se on näkynyt kokouksissa hyvällä ilmapiirillä. Se näkynyt ”s-marketin parkkipaikalla” kuntalaisten kanssa. Tämä on meidän yhteistä työtä.

Ajankohtaista

angle-left Lukuviikko 23.-29.4. Rääkkylän kirjastossa

Lukuviikko 23.-29.4. Rääkkylän kirjastossa

Lukuviikon ajan esittelyssä lukemisen monet muodot – äänikirja, e-kirja, Celia, selkokirjat, isotekstiset


ti 23.4. klo 12-13 Runotunti

Tule kuuntelemaan ja lukemaan runoja teekupposen äärelle.

 

ke 24.4. klo 17-18 Kirjailijavierailulla Helena Waris

Helena Waris (s. 1970) on Etelä-Savossa asuva kirjailija, joka on kirjoittanut yhteensä toistakymmentä teosta, mm. fantasia- ja dystopiaromaaneja sekä aikuisille että nuorille. Hänelle on myönnetty neljä kertaa Suomen Tolkien-seuran Kuvastaja-palkinto. Vuonna 2019 ilmestyi Nuorgamin vettä - absurdi komedia suomalaisesta hulluudesta ja järkähtämättömästä kunnianhimottomuudesta. Olafin pentupäiväkirjat ovat Wariksen luoma kirjasarja lapsille, joka on hauska, valloittavasti kuvitettu eläinsarja lukemaan oppineille.

 

to 25.4. klo 12-18 Virtuaalimatkalle VR-laseilla

Tule käymään Rääkkylän kirjastossa ja pääset lyhyelle virtuaalimatkalle nojatuolista käsin. Selvitä matkakohteesi pyöräyttämällä onnenpyörää tai päätä ihan itse. Voit vierailla vaikkapa lempikirjasi tapahtumapaikoilla. Opastamme virtuaalilasien käytössä. Lisäksi tarjolla on lainattavaksi tarinoita ja tietoa ”matkakohteista”. Tervetuloa ekologiselle matkalle!

 

pe 26.4. klo 12.30-13.30 Kirjaston uutuuspalveluiden ja -aineistojen esittelyä

Esittelemme kevään ja kesän uutuuskirjoja ja neuvomme halukkaita niiden varaamisessa.

Esittelyssä myös huhtikuussa avautuneet Cineast -elokuvapalvelu ja e-kirjasto (e-äänikirjat, e-kirjat ja e-lehdet).

 

pe 26.4. klo 13.30-15 Kirjallinen piiri käsitöiden ystäville

Tervetuloa kirjastolle viettämään aikaa käsitöiden ja kirjallisuuden parissa sekä rupattelemaan. Voit tehdä haluamaasi käsityötä tai vain kuunnella pieniä otteita kaunokirjallisuudesta. Kirjasto tarjoaa päiväkahvit.

 

ma 29.4. klo 10 Bingo

Kevään viimeinen bingokerta. Kierrosten voittajille luvassa pieni palkinto.

 

ma 29.4. klo 17-19 Lukuilta

Onko kotona hankala löytää aikaa tai rauhaa lukemiselle? Onko lukuintosi kadoksissa? Tervetuloa lukuiltaan Rääkkylän kirjastoon.
17.00 Saavu paikalle ja valitse mieluinen lukupaikka sekä luettavaa. Varaamme esille helposti aloitettavaa luettavaa.
17.30 – 18.30 Hiljainen lukutunti.
18.30- Voit jatkaa lukemista, lähteä kotiin, keskustella kirjoista, kysyä kirjaston palveluista tai vaihtaa kuulumisia.
Kirjasto tarjoaa iltapalaa.


Viherkasvipistokkaiden vaihtopäivät

Rääkkylän kirjastossa on viherkasvipistokkaiden vaihtopäivät 30.4. asti periaatteella ”tuo tullessas, vie mennessäs”. Esillä on myös lainattavaksi viherkasvien hoito-oppaita.

 

Lukuviikon tapahtumat ovat kaikille avoimia ja ilmaisia. Tervetuloa!

Järjestää: Rääkkylän kirjasto (Kinnulantie 2) puh. 040 105 3118 / kirjasto@raakkyla.fi / vaara.finna.fi / fb: raakkylankirjasto

Sivu arviointi ja palaute